Anorexia

Anorexi är en ätstörning som innebär att man bantar så kraftigt att man svälter sig själv.
Man tycker att man är tjock och är mycket rädd för att gå upp i vikt.

Anorexi kan vara livshotande om den inte behandlas. De allra flesta som får behandling blir friska.

Det är inte lätt att själv inse att man behöver hjälp när man har anorexi. Ofta är det folk i omgivningen som reagerar på att man är för smal.

Många som får anorexi har svårt att inse omfattningen av sina problem. Enligt deras sätt
att se på saken är det andra som har problem med deras låga kroppsvikt och inte de själva. Denna inställning kan göra det mycket svårt att söka och ta emot hjälp.

Man tycker att man mår bra, och märker inte hur man både fysiskt och psykiskt påverkas av svälten.

Om man har anorexi låter man bli att äta vissa näringsämnen som förknippas med risken att gå
upp i vikt, vanligtvis fett och kolhydrater som socker. Detta sker i en sådan utsträckning att
man börjar svälta. Mensen försvinner, ämnesomsättningen sjunker och puls och blodtryck brukar vara låga. Förutom den låga kroppsvikten är typiska tecken på anorexi att man får insjunkna kinder, insjunken bröstkorg samt platt och insjunken mage. Förstoppning och ont i magen är vanligt. Benknotorna syns tydligt, exempelvis vid höfterna och knäna. Man har bara lite eller inget underhudsfett. Huden känns ofta kall och torr. Ibland syns en fin behåring, så kallad lanugohår, på nacke, armar och ben. Puls och blodtryck brukar vara lågt, och man har svaga muskler och dåliga reflexer.

Om man har anorexi kan man få en rad kroppsliga besvär som kan bli livshotande. Kroppen tar skada så risken ökar för att livslängden förkortas. Man kan få problem med hjärta och blodcirkulation, njurarna kan börja fungera sämre och benskörhet kan uppstå på grund av brist
på det kvinnliga könshormonet östrogen.

En del som har anorexi orkar inte alltid stå emot att äta, utan börjar hetsäta "förbjuden mat" i
perioder. Samtidigt väcker denna hetsätning starka känslor av ångest och man försöker bli av med maten genom att kräkas, använda laxermedel, motionera överdrivet mycket eller fasta. Då har man både anorexi och bulimi samtidigt och det brukar kallas en bulimisk form av anorexi.
Kroppen kan ha brist på viktiga näringsämnen och salter samtidigt som den är försvagad av den låga vikten. Vissa personer kan överleva länge i detta tillstånd men för andra kan det bli livsfarligt, särskilt när sjukdomarna utvecklas under kort tid och kroppen inte har hunnit börja anpassa sig till svälten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar